WEIGHTLIFTING DELAVNICA BODIFIT v sodelovanju s KDU IZTA (Klub dvigovanja uteži Inštitut za težko atletiko)

WEIGHTLIFTING DELAVNICA

KJE?

BODIFIT MARIBOR

KDAJ?

sobota, 15. 1. 2022, 9.00–16.00

CENA

100,00 €

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA TO DELAVNICO?

Če vas že od nekdaj vsaj malo mika dvigovanje uteži ali če si le želi pobliže spoznati ta šport, je ta delavnica za vas obvezna, saj boste deležni najboljših informacij, ki so trenutno na voljo v Sloveniji.

Ta šport bi nujno morali trenirati vsi ljudje, ki imajo kakršenkoli stik z ljudmi (fizični stik). Torej vsi  policisti, gasilci, medicinsko in zdravstveno osebje in osebe, ki skrbijo za ljudi z gibalnimi  motnjami. S treningom tega športa bi preprečili marsikatero poškodbo hrbtenice pri dviganju  bremen (v tem primeru ljudi).

Namen delavnice

Seznaniti sodelujoče z dvigovanjem uteži kot olimpijsko disciplino. V Sloveniji se to trenira na rekreativni ravni in s tem razlogom skorajda nimamo dvigovalk in dvigovalcev na mednarodnih tekmovanjih.

Za koga je delavnica primerna?

Delavnica je primerna za vse ne glede na spol, starost, težo, višino in ostale telesne karakteristike. Dvigovanje uteži je eden tehnično in ritmično najzahtevnejših športov in kot tak zahteva precej pozornosti pri učenju pravilnega dvigovanja. Dvigovanja uteži se učimo najprej s palico (kar bomo počeli tudi na delavnici), šele kasneje začnemo dodajati težo. Možgani namreč ne morejo procesirati teže in učenja tehnike hkrati. Nujno moramo pridobiti ta dva aspekta ločeno vsakega posebej – in na prvem mestu je tehnika.

KAJ SE BO DELALO?

Vsega po malem:

 • teorija, kako učijo dvigovanje uteži v državi, ki že zadnjih deset let dominira v tem športu (Kitajska)
 • ocenjevanje gibalnih sposobnosti udeležencev (sposobnost počepanja in dviganja palice nad glavo ter obračanja rok v ramenu v interno rotacijo),
 • tehnika dvigovanja uteži s palico (ročaj od metle),
 • tehnika dvigovanja uteži z drogom (palica)
 • učenje vseh vaj, ki jih moramo znati, če želimo učinkovito trenirati dvigovanje uteži po kitajski
 • metodi, te vaje se vežejo direktno na šport,
 • učenje podpornih vaj, ki jih moramo znati za trening dvigovanja uteži (to so vaje za moč in se
 • indirektno vežejo na šport).

22 vaj, ki se jih bomo poskusili naučiti na delavnici dvigovanja uteži
 1. Poteg na roke
 2. Poteg na moč
 3. Poteg
 4. Nalog na moč
 5. Nalog
 6. Sunek na moč
 7. Sunek v škarje
 8. Sunek v počep
 9. Kuan su la
 10. Zhai su la
 11. Kuan ying la
 12. Zhai ying la
 13. Potisk spredaj
 14. Potisk zadaj
 15. Širok potisk zadaj
 16. Švung (push press)
 17. Drop snatch
 18. Snatch balance
 19. Počep zadaj
 20. Počep spredaj
 21. Počep nad glavo
 22. Sprejem droga

KDO JE MARTIN JANŽEKOVIČ?

Martin Janžekovič je edini na Kitajskem šolan trener za dvigovanje uteži (weightlifting). Na Kitajskem je živel 3,5 let. Njegov trener in mentor je bil kar 7 let v kitajski reprezentanci in je bil kandidat za olimpijske igre 2012 (žal si je poškodoval zapestje in ni mogel iti).

Zakaj se je odločil prav za dvigovanje uteži?

Ko sem bil star 26 let, sem si na hokeju zlomil gleženj. Po štirih mesecih bergel sem imel močno atrofirano nogo. Šel sem na fitnes in se zaljubil v uteži, a nikakor nisem »spadal« v fitnes kulturo. V treningu z utežmi zgolj za lep videz namreč nisem videl nobenega smisla. Želel sem funkcionalnost – želel sem trenirati šport! In tako sem »našel« dvigovanje uteži. Ker v Sloveniji nisem našel pravega trenerja, sem se odpravil v tujino. Najprej v Anglijo, nato v Francijo, potem še v Rusijo. Ves čas sem želel v Rusijo, ker so odlični v dvigovanju uteži in ker je ruski jezik za Slovence relativno lahek. A ker tam nisem našel službe, sem šel na Kitajsko. In zato zdaj učim dvigovanje uteži po kitajski metodi.

Od treh let in pol življenja na Kitajskem sem dobro leto treniral sam, torej moj mentor je trenrial mene, kako se dviguje, potem pa sva začela z učenjem tamkajšnjih učencev (otroci 8–12 let). In tako sem se naučil še, kako najučinkoviteje trenirati druge.

Vsak udeleženec prejme

strokovno gradivo

potrdilo o opravljenem licenčnem tečaju

darilo

Pogosta vprašanja

100,00 € (+ DDV) *Znesek se poravna po prejetem predračunu in ga je treba poravnati v predvidenem roku

 • Število mest je omejeno.
 • Za udeležbo je potrebno predhodno plačilo.
 • Tečaja se lahko udeležijo tudi rekreativci in vadeči za lastno izpopolnjevanje in širjenje znanja.
 • Posamezniki v pridobivanju usposobljenosti izvajanja rekreacije, fitnesa, osebnega trenerstva lahko opravijo tečaj, vendar do ustrezne usposobljenosti ne morejo uradno izvajati inštruktorskega dela.
 • S pridobitvijo licence BODIFIT vadbenega programa lahko usposobljen trener, inštruktor izvaja program pod originalnim nazivom oz. imenom kjerkoli.
 • Opravljena licenca inštruktorju velja dve vadbeni sezoni in jo je treba po pretečenem času obnoviti. Licenca se izvaja samo enkrat na leto!

Da, 20 % popusta za BODIFIT člane. Več o članstvu si lahko preberete na spodnji povezavi.
BODIFIT® ČLANSTVO

Za več informacij nas lahko kontaktirate na brezplačno telefonsko številko: 080 98 89

PRIJAVNICA

Prijava je informativne narave. Po prijavi vas bomo kontaktirali in se dogovorili o podrobnostih.